Pop Ali Constructii

FISA TEHNICA XYPEX MODIFIED

HOME DESPRE NOI SERVICII LUCRARI ANGAJARI CONTACT

Vanzari Xypex: Tel: 0741.100.750        E-mail: pop_ali_construct@yahoo.com

FISA TEHNICA XYPEX MODIFIED ™

XYPEX MODIFIED este un tratament chimic pentru impermeabilizarea si/sau protectia anticoroziva a betonului si a otelului beton aplicabil ca strat unic in cazul hidroizolatiilor de constructii civile si/sau industriale si ca al 2-lea strat in cazul impermeabilizarii betoanelor la straturi destinate retentiei de lichide cu posibilitatea de agresiune chimica.

XYPEX MODIFIED este un produs cimentos de culoare gri, preparat dintr-un amestec de ciment Portland cu finete mare de macinare si continut limitat de aluminat de calciu, silice tratata si un pachet de reactivi chimici care stau la baza reactiilor de formare a cristalelor in masa betonui. Acest amestec intra in reactie cu produsii rezultati in urma hidratarii cimentului din betonul suport ce urmeaza a fi impermeabilizat, in prezenta apei camediu de reactie generand formatiuni cristaline dentritice filiforme de tip C-S-H in porii tubatiile si capilarele care formeaza permeabilitatea betonului.
XYPEX MODIFIED este proiectat special pentru aplicatii de impermeabilizare a betonului vechi sau nou. Datorita catalizatorului de reactie, pachetul de reactivi este "impins" in porii suportului prin procese fizico-chimice asigurand un randament maxim al reactiilor de cristalizare.

ATENTIE ! UN beton nevibrat cu goluri in masa sa va consuma inutil reactivii materialului conducand la o scadere a gradului de impermeabilitate finala a acestuia.

INSTRUCTIUNI DE APLICARE

PREGATIREA SUPRAFETELOR
Suprafetele de beton ce urmeaza a fi tratate trebuie sa fie curate si lipsite de lapte de ciment, vopsea, grasimi sau orice alta substanta straina betonului. Suprafetele de beton trebuie sa aiba sistemul capilar deschis, astfel incat sa asigure adernta tratamentului XYPEX. Daca suprafetele sunt lise, acestea trebuie sa fie amorsate cu solutie de acid clorhidric, fie sablate uscat sau umed, fie expuse la jet de apa de mare presiune.
Defectele structurale sunt : fisurile, rusturile de constructie defecte, segregarile, se pregatesc in primul rand prin spargerea zonelor respective pana la betonul sanatos, si se repara in conformitate cu prevederile Manualului de Reparatii XYPEX.
Suprafetele de tratat orizontale noi trebuie sa fie rugoase dar driscuite sumar sau tratate cu matura. Laptele de ciment intarit trebuie indepartat prin decapare cu acid clorhidric diluat, sablare sau spalare de jet hidraulic de mare presiune.

CONDITIILE METEO NECESARE
XYPEX trebuie aplicat si post-tratat la temperaturi superioare +7(grade) C. Vara trebuie prevenita expunerea tratamentului la soare si, in general, se previne uscarea rapida a tratamentului proaspat aplicat. Daca zona de tratat saturata se usuca inainte de aplicarea tratamentului, aceasta trebuie pre-umezita. XYPEX nu poate fi aplicat in timp ce ploua. Tratamentul nu poate fi expus la inghet nici in perioada de aplicare nici in perioada de post-tratament.

..................................RE BETONULUI DE TRATAT

................................ca pe betonul nou ce are minim 20 de ore de turnare, sau pe beton vechi. Perioada ........................72 ore de turnare este optima pentru aplicarea tratamentul pe beton nou, deoarece ........... betonul este inca "verde" si necesita putina pre-udare(Xypex are nevoie de umiditate pentru dezvoltarea ........cristalelor).ASta nu inseamna ca Xypex se aplica doar pe beton nou.

Indiferent ca betonul are varsta de 50 de ore sau de 50 de ani, important este ca acesta sa fie saturat cu apa.
Apa in exces trebuie indepartata inainte de aplicarea mortarelot Xypex.

METODE DE APLICARE
Xypex poate fi aplicat cu o bidinea cu parul rigid, cu o perie rigida cu coada, sau cu echipament de pulverizare . Acesta poate fi o pompa de mortar obisnuita, sau echipament mai sofisticat. Xypex nu se poate aplica cu drisca, ruloul, pensula sau pistolul de vopsit.

PREPARAREA MORTARULUI
Xypex trebuie dozat la volum si preparat cu apa curata, fara saruri sau alte materii. Cantitatile trebuie preparate astfel incat sa poata fi aplicate in maxim 20 de minute de la preparare. Mortarul are tendinta de rigidizare; el se fluidifica prin re-agitare; nu trebuie adaugata apa.

PREPARAREA MORTARULUI PENTRU APLICAREA CU PENSULA

Pulberea se masoare si se pune in vasul de amestec. Se adauga apa, amestecand cu mana, mistria sau cu o elice montata la o bormasina (maximum 250 rpm).
Dozajul se va face in urmatoarele proportii:

Consum specific de materiale Xypex Dozaj (la volum)
0,7 Kg/mp 5 pulbere/3,5 apa
0,85 Kg/mp 5 pulbere/3 apa
1,0 Kg/mp 3 pulbere/1 apa


PREPARAREA MORTARULUI PENTRU APLICAREA CU ECHIPAMENT CU AER COMPRIMAT.
Prepararea se fece la fel ca la aplicarea cu peria. Insa amestecul trebuie sa fie mai subtire.Dozajul de mai jos este doar orientativ. In functie de echipamentul folosit si de presiunea de lucru, se va adopta dozajul optim.

Consum specific de materiale XYPEX Dozaj (la volum)
0,85 Kg/ mp 5 pulbere/3 apa


Echipamentul de aer comprimat asigura productivitati sporite pana la 250 mp/ora.
Trebuiesc luate insa masurile de prevenire a blocarii duzelor, prin trecerea mortarului printr-o sita potrivita.

PRESCRIPTII COMUNE PRIVIND APLICAREA TRATAMENTULUI XYPEX
Sratul de mortar XYPEX trebuie sa aibe o grosime de maxim 0,8 mm. Sratul mai gros este dificil de post tratat, in special pe vreme calda.
In cazul in care se cere un al doilea strat de produs XYPEX ( aplicarea de XYPEX MODIFIED peste stratul de XYPEX CONCENTRATE), acesta trebuie aplicat cat primul este inca ''verde'', dar si-a realizat priza initiala, adica 1-2 ore.
La aplicatii pe suprafete orizontale, trebuie avuta o grija deosebitapentru acoperirea uniforma a acestora cu mortarul XYPEX. Acest lucru sepoate realiza prin trecerea unei perii mari si grele peste suprefata tratata cu mortar XYPEX. Peria se trage cu fasii lungi, astfel se previne aglomerarea de material in cavitati si indepartarea materialului in exces depus in unele zone.

TRATAMENTUL POST APLICATIV
Tratamentul post aplicativ va incepe imediat ce mortarele XYPEX s-au intarit suficient sa nu peata fi spalata de o stropitoare usoara cu apa. Suprafetele tratate se vor stropi cu un jet subtire de apa de 2 -3 ori pe zi timp de doua zile, sau se vor acoperi cu o prelata uda, aceiasi perioada. In zonele foarte cale, poare apare necesara stropirea de mai multe ori pe zi. Suprafetele tratate ce se vor proteja cu folii au nevoie de un spatiu de circulatie a aerului in zonele tratate si materialele de protectie.La piscine, rezervoare de apa, si alte structuri de stocare, tratamentul post aplicativ se executa timp de 3 zile de doua-trei ori pe zi, dupa care se continua cu o stropire pe zi timp de 12 zile inainte de punerea sub sarcina a structurilor.
La structurile de stocare a fluidelor cu temperaturi ridicate si/sau foarte corozive , se uda tratamentul timp de trei zile de trei ori pe zi, apoi se continua ca mai sus 18 zile.
In cazul spatiilor inchise, fara ventilatie naturala, poate apare nevoia de ventilatie fortata.
Suprafetele tratate se vor proteja de fenomene adverse precum :vant, soare puternic, ploaie, temperaturi sub 5(grade)C timp de 72 de ore dupa aplicare. In cazul folosirii foliilor de protectie, acestea se ridica din timp in timp pentru a permite tratamentului sa respire.
In locul post-tratamentului prin stropire cu apa, se poate folosi produsul Xypex Gamma Cure. Acesta se aplica cu vermorelul dupa dilutia in proportiile prescrise.
Nu se aplica mai mult Gamma Cure decat este specificat. Pentru radiere sau plansee supuse la uzura, se recomanda post tratament cu apa sau o combinatie apa/Gamma Cure.

VOPSIREA, APLICAREA DE RASINI SAU ALTE PELICULE PESTE TRATAMENTUL XYPEX
Tratamentul XYPEX are nevoie de 21 de zile de post-tratament si perioada de maturare pentru generarea de cristale; numai dupa aceea se poate acoperi cu un alt material. Inainte de vopsire, etc. se recomanda decaparea suprafetei tratate cu solutie de acid clorhidric, dupa care suprafata decapata se clateste cu apa din abundenta.

APLICAREA DE TENCUIELI, DIVERSE ALTE ACOPERIRI
Aceste lucrari se executa dupa priza completa a tratamentului XYPEX, dar cand acesta este inca ''verde'' (intre 8 si 72 ore). Deoarece XYPEX umple porii betonului cu cristale, caracteristicile de sectiune ale suprafetei de beton se reduc semnificativ, de aceea acoperirile trebuiesc facute inaintea cristalizarii. Se recomanda folosirea unor aditivi speciali in mortare (de exemplu latex stiren-butadicnic).

ATENTIE !
Produsele Xypex sunt puternic alcaline. Protejati mainile cu manusi de cauciuc.
Evitati contactul cu pielea si ochii. In caz contrar, clatiti cu apa din abundenta.

FISA TEHNICA XYPEX MODIFIED

Pop Ali Constructii