Pop Ali Constructii

FISA TEHNICA XYPEX CONCENTRATE

HOME DESPRE NOI SERVICII LUCRARI ANGAJARI CONTACT

Vanzari Xypex: Tel: 0741.100.750        E-mail: pop_ali_construct@yahoo.com

FISA TEHNICA XYPEX CONCENTRATE ™

DESCRIEREA PRODUSULUI

XYPEX CONCENTRATE este un tratament chimic pentru impermeabilizarea si/sau protectia anticoroziva a betonului si a otelului beton.
XYPEX CONCENTRATE este un produs cimentos de culoare gri sau alba, preparat dintr-un amentec de ciment Portland cu finete mare de macinare si continut limitat de aluminat de calciu, silice tratata si un pachet de reactivi chimici care staula baza reactiilor de formare a cristalelor in masa betonului. Acest amestec intra in reactie cu produsii rezultari in urma hidratarii cimentului cu betonul suport ce urmeaza a fi impermeabilizat, in prezentta apei ca mediu de reactie generand formatiuni cristaline dentritice filiforme in porii tubatiile si capilarele care formeaza permeabilitatea betonului.
XYPEX CONCENTRATE este proiectat special pentru aplicatii de impermeabilizare a betonului vechi sau nou. Datorita catalizatorului de reactie, pachetul de reactiv este "impins" in porii suportului prin procese fizico-chimice asigurand un randament maxim a reactiilor de cristalizare.

ATENTIE ! UN beton nevibrat cu goluri mari in masa se va consuma inutil reactivii materialului conducand la o scadere a gradului de impermeabilitate finala a acestuia.

INSTRUCTIUNI DE APLICARE

PREGATIREA SUPRAFETELOR

Suprafetele de beton ce urmeaza a fi tratate trebuie sa fie curate si lipsite de lapte de ciment, vopsea, grasimi sau orice alta substanta straina betonului. Suprafetele de beton trebuie sa aiba sistemul capilar deschis, astfel incat sa asigure adernta tratamentului XYPEX. Daca suprafetele sunt lise, acestea trebuie sa fie amorsate cu solutie de acid clorhidric, fie sablate uscat sau umed, fie expuse la jet de apa de mare presiune.
Defectele structurale sunt : fisurile, rusturile de constructie defecte, segregarile, se pregatesc in primul rnd prin spargerea zonelor respective pana la betonul sanatos, si se repara in conformitate cu prevederile Procedurilor de execurie XYPEX.
Suprafetele de tratat orizontale noi trebuie sa fie rugoase dar driscuite sumar sau tratate cu matura. Laptele de ciment intarit trebuie indepartat prin decapare cu acid clorhidric diluat, sablare sau spalare de jet hidraulic de mare presiune.
Pentru aplicatiile DRY-SHAKE suprafata nu necesita pregatire ( vezi Procedura Tehnica de Executie). In acest caz consumul este de 1 Kg/mp.

CONDITIILE METEO NECESARE
XYPEX trebuie aplicat si post-tratat la temperaturi superioare +7(grade) C. Vara trebuie prevenita expunerea tratamentului la soare si, in general, se previne uscarea rapida a tratamentului proaspat aplicat. Daca de tratat saturata se usuca inainte de aplicarea tratamentului, aceasta trebuie neaparat preumezita. XYPEX nu poate fi aplicat in timp ce ploua.

CONDITIILE NECESARE BETONULUI DE TRATAT
Xypex se poate aplica pe betonul nou ce are 20 de ore de la turnare, sau pe beton vechi. Perioada intre 20 si 72 de ore de la turnare este optima pentru aplicarea tratamentului pe beton nou, deoarece betonul este inca ''verde'' si necesita putina preudare (Xypex are nevoie de umiditate pentru dezvoltarea cristalelor). Asta nu inseamna ca Xypex se aplica doar pe beton nou.

Indiferent ca betonul are varsta de 50 de ore sau 50 de ani, important este ca acesta sa fie saturat de apa.

Apa in exces (baltirile) de pe suprafata acestuia trebuie indepartata inainte de indepartarea mortarelor Xypex.

METODE DE APLICARE
Xypex poate fi aplicat cu o bidinea cu parul rigid, cu o perie rigida cu coada, sau cu echipament de pulverizare . Acesta poate fi o pompa de mortar obisnuita, sau alt sistem de pulverizare. Xypex Concentrate poate fi aplicat si prin metoda dry-shake conform Procedura x14. Xypex nu se poate aplica cu drisca, ruloul, pensula sau pistolul de vopsit.

PREPARAREA MORTARULUI - APLICATII PRIN PENSULARE SAU PULVERIZARE
Xypex trebuie dozat la volum si preparat cu apa curata, fara saruri sau altr materii. Cantitatile trebuie preparate astfel incat sa poata fi aplicata in maxim 20 de minute de la preparare. Mortarul are tendinta de rigidizare; el se fluidificaprin reagitare; nu trebuie adaugata apa.

PREPARAREA MORTARULUI PENTRU APLICAREA CU PENSULA
Pulberea se masoara si se pune in vasul de amestec. Se adauga apa, amestecand cu mana, mistria sau cu o elice montata la bormasina (maxim 250 rpm).
Dozajul se va face in urmatoarele proportii:

Consum specific de materiale Xypex Dozaj (la volum)
0,85 Kg/mp 5 pulbere/3 apa
1,0 Kg/mp 3 pulbere/1 apa
Cel mai bun dozaj este cel de 5 pulbere/3 apa.


PREPARAREA MORTARULUI PENTRU APLICAREA CU ECHIPAMENT CU AER COMPRIMAT.
Prepararea se fece la fel ca la aplicarea cu peria. Insa amestecul trebuie sa fie mai subtire.Dozajul de mai jos este doar orientativ. In functie de echipamentul folosit si de presiunea de lucru, se va adopta dozajul optim.

Consum specific de materiale XYPEX Dozaj (la volum)
0,85 Kg/ mp 5 pulbere/ 3 apa


Echipamentul de aer comprimat asigura productivitati sporite pana la 250 mp/ora. Trebuiesc luate insa masurile de prevenire a blocarii duzelor, prin trecerea mortarului printr-o sita potrivita.

PREPARAREA DRY-PAC
Amestecul DRY-PAC se prepara prin amestecarea cu mistria a: 1 parte apa si 6 parti pulbere XYPEX CONCENTRATE timp de 10-15 secunde. IN amestec trebuie sa fie prezente cocoloase de Xypex CONCENTRATE neamestecate cu apa.
Se prepara cantitati ce se pot aplica in urmatoarele 15 minute.

PRESCRIPTII COMUNE PRIVIND APLICAREA TRATAMENTULUI XYPEX
Stratul de mortar Xypex trebuie sa aibe o grosime de maxim 1,25 mm. stratul mai gros este mai dificil de post tratat, in special pe vreme calda.
In cazul in care se cere al doilea strat de produs Xypex, acesta trebuie aplicat cat primul este inca ''verde'' ,dar si-a realizat priza initiala, adica 1-2 ore.
La aplicatii pe suprafetele orizontale, trebuie avuta o grija deosebita pentru acoperirea uniforma a acestora cu mortar Xypex. Acest lucru se poate realiza prin trecerea unei perii mari si grele peste suprafata tratata cu mortar Xypex.Peria se trage pe fasii lungi, astfel se previne aglomerarea de material in cavitati si indepartarea materialului in exces depus in unele zone. Pentru aplicatiile tip "sandwich" dupa aplicarea stratului de XYPEX CONCENTRATE urmatoarea turnare de beton, sapa sau aplicarea unei tencuieli fara vartrebue executate in maxim 72 de ore dupa tratament. Astfel cristalizarea are loc si in stratul suport si in cel aplicat proaspat.

TRATAMENTUL POST APLICATIV
Tratamentul post-aplicativ va incepe imediat dupa ce mortarele s-au intarit suficient sa nu poata fi spalata de un jet usor de apa.Suprafetele tratate ce se vor proteja cu folii au nevoie de un spatiu de circulatie a aerului intre zonele tratate si materialele de protectie. La piscine, rezervoare de apa, si alte structuri de stocare tratamentul post aplicativ se executa timp de 3 zile, dupa care se continua cu o stropire pe zi timp de 12 zile inainte de punerea sub sarcina a structurilor.
La structurile de stocare a fluidelor cu temperaturi ridicate si/sau foarte corozive se uda tratamentul timp de trei zile de trei ori pe zi, apoi se executa aceleasi operatii ca mai sus timp de 18 zile. In cazul spatiilor inchise, fara ventilatie naturala, poate aparea nevoia de ventilatie fortata.
Suprafetele tratate se vor proteja de fenomene adverse precum: vant, soare puternic, ploaie, temperaturi sub +5(grade)C timp de 48 de ore de la aplicare. In cazul folosirii foliilor de protectie, acestea se ridica din timp in timp pentru a permite tratamentului sa respire.
Aplicat in conditii specifice in Fisa Tehnica si daca betonul este saturat cu apa cristalizarea poate asigura o grosime de cca 30 cm de beton impermeabil.
Daca betonul este uscat reactivii ce penetreaza in pori ca urmare a post-tratamentului raman actvi doi ani de la data aplicarii, perioada in care daca apare apa procesul de cristalizare se reia.


UMPLUTURI IN SPATELE ZONELOR TRATATE
Umplerea golurilor in spatele zonelor tratate cu XYPEX poate incepe la 36 de ore dupa aplicarea acestuia. In cazul in care umplerea se realizeaza mai tarziu, materialul de umplutura trebuie sa aiba umiditate in exces, astfel incat sa nu o absoarba pe cea a tratamentului Xypex.

VOPSIREA, APLICAREA DE RASINI SAU ALTE PELICULE PESTE TRATAMENTUL XYPEX Tratamentul XYPEX are nevoie de 21 de zile de post-tratament si perioada de maturare pentru generarea de cristale; numai dupa aceea se poate acoperi cu un alt material. Inainte de vopsire, etc. se recomanda decaparea suprafetei tratate cu solutie de acid clorhidric, dupa care suprafata decapata se clateste cu apa din abundenta.

APLICAREA DE TENCUIELI, DIVERSE ALTE ACOPERIRI
Aceste lucrari se executa dupa priza completa a tratamentului XYPEX, dar cand acesta este inca ''verde'' (intre 8 si 72 ore). Deoarece XYPEX umple porii betonului cu cristale, caracteristicile de sectiune ale suprafetei de beton se reduc semnificativ, de aceea acoperirile trebuiesc facute inaintea cristalizarii. Se recomanda folosirea unor aditivi speciali in mortare (de exemplu latex stiren-butadicnic) in cazul aplicarii la distanta mare in timp de la data executarii tratamentului cu XYPEX.

XYPEX CONCENTRATE se livreaza in cutii metalice de 25 Kg
Produsele trebuie pastrate la temperatura minima de 7(grade)C
Durata de pastrare este de un an in cazul asigurarii conditiei de mai sus.

ATENTIE !
Produsele Xypex sunt puternic alcaline. Protejati mainile cu manusi de cauciuc. Evitati contactul cu pielea si ochii. In caz contrar, clatiti cu apa din abundenta.

FISA TEHNICA XYPEX CONCENTRATE

Pop Ali Constructii